A Színes Város Csoport Magyarország első tűzfalfestéssel és köztérszínesítéssel foglalkozó szervezete.
A civil kezdeményezésű projekt már a kezdetekkor mozgalommá nőtte ki magát, ugyanis a köztérszínesítés legális formában ismeretlen volt hazánkban a Színes Város alapítása előtt (2009).

A Színes Várost tenni akarásra készteti, hogy a városok, ahol élünk, számos helyen szürkék és elidegenítőek. A köztéri felületeken szinte kizárólag reklámhordozók jelennek meg vagy egyszerűen elhanyagoltak, így nehéz szeretni, és óvni őket.
A mi munkánk nem csupán a falak festéséről szól. Köztereink az említett okoknál fogva nem töltik be a közösségi funkciójukat. A tűzfal festés olyan eszköz, ami segítheti az összefogást városlakók, a város és a versenyszféra érdekei között.
Célunk éppen ezért a kulturális értékek fejlesztése, de ugyanígy támogatjuk az általános és kommunikációs kampányok megvalósítását is.

Sikereink között tartjuk számon, hogy 2010-ben útjára bocsátottuk a Pillangóhatás elnevezésű pedagógiai programunkat, amely egy 4 hónapos program középiskolás diákok számára. Ebben a programban eddig 4 iskola vett részt. Bővebben: www.pillangohatas.org
Emellett büszkék vagyunk arra is, hogy 2014 és 2017 között a Színes Város csoport szervezte meg, az évente egy hónapon át zajló budapesti tűzfalfestő fesztivált. A program fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere volt.

Nem csak falfestés

Csoportunk nem pusztán falfestéssel foglalkozik, hanem komplex kommunikációs kampányokat is létre tudunk hozni, amelynek része a falfestés, a mozgókép, az animáció, a fényfestés, vagy a Public Relation. Ezek összessége, és az ügyfelekkel való közös fejlesztés hatására születnek meg a kulturálisan is fejlesztő hatású, városi projektek.

A falfestések mellett egyéb közterületi aktivitásokat is létrehoztunk az elmúlt időszakban, például a QB projektet, amely egy kültéri, fa kockákból épített interaktív játék, amely a városlakókat is megszólította, és cselekvésre késztette. Ehhez kapcsolódott ,,Legszínesebb szó” elnevezésű kampányunk.
A magyar művészek mellett 2009 óta meghívtunk lengyel, román, brit, spanyol, portugál, német, francia, argentín, orosz alkotókat Budapestre a Színes Város Budapest Fesztivál keretein belül.

Mural art napjainkban

A mural art lényege, hogy a tűzfal festés során olyan alkotások készülnek, melyek reflektálnak napjaink eseményeire, technikai lehetőségeire és színeikkel, mondanivalójukkal felvidítják a városképet amellett. Városunk közterei valójában értünk léteznek.

Víziónk, hogy Magyarország városi környezetében az utcai festményekáltal egy nagy, szabadon megtekinthető kiállítótérben érezhessék magukat az emberek.
A városban található rengeteg elhanyagolt, szürke felületen, tereken kortárs alkotók munkái köszönjenek vissza. Ezek meghatározott koncepcióba ágyazódjanak, tartalommal bírjanak és egységet, egészet képezzenek.

Hol találhatók meg a munkáink?

Budapest számos kerületében megtalálhatóak már a Színes Város csoport munkái. Budapest mellett természetesen Magyarország egésze fontos számunkra, és szerencsére már eljutottunk több nagyvárosba is, mint Kiskunfélegyháza, Sopron, Pécs, Budakalász, Budakeszi és Tatabánya.
A hazai munkák mellett külföldön is lehetőségünk volt különböző művészeti projektek megvalósítására. Jártunk már Moszkvában, Berlinben és Londonban is.