BP. IX. Pöttyös utca

Helyszín: Budapest, Ferencváros, Pöttyös utca (metrómegálló és környéke)
Támogatók: Bookline, Canon, Ferencváros Önkormányzata, Piktor, Pöttyös, Tikkurila

A PPP első helyszíne 2011. június 11.-én valósult meg Ferencvárosban, a Pöttyös utcánál. Az átadási ceremónia fővédnöke Formanek Gyula, Ferencváros alpolgármestere volt. Az ünnepélyes átadón köszöntőt mondott Dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere, fellépett a Jack Robinson Zenekar, két diák elkészítette a Pöttyös utca himnuszát, amit elő is adtak a programon, az egyik épület köré, amit kiszínesítettünk, a helyiek önszorgalomból virágot ültettek és üdítővel támogatták a munkás fiatalokat, a falfestmények bekerültek a Műcsarnokba, egy pályázat különdíjának elismeréseként, továbbá a programról nagy sikerű előadást tartott Pfeffer Józsua diákkoordinátor a világ legeredetibb ötleteit bemutató nemzetközi TED sorozat TedxYouth Budapest nevű konferenciáján.
A PPP a Színes Város Mozgalom pedagógiai projektjének indult 2010-ben Budapesten. Miután az első helyszín kiszínesedett, a projekt programmá nőtte ki magát.
A Ferencvárosban található Zöld Kakas Líceum szakközépiskolát olyan diákok számára hozták létre, akik más középiskolában sikertelenek voltak, holott képességeiket nézve nem csupán az érettségi, hanem a tovább tanulás is ajánlott lenne nekik. A sikertelenségnek számtalan oka lehet. Az idejében fel nem ismert részképesség zavarból származó kudarcok, a családi zűrök, a kamaszodás útvesztői egyaránt elindíthatnak egy negatív iskolai karriert, melynek vége nem csupán a közoktatásból való kipottyanás, hanem az ezzel a karrierúttal járó sok-sok visszahúzó, negatív élmény kolonca. ,,Nem mindenkinek mi vagyunk a megoldás, de fontosnak tartjuk, hogy mindenkinek tudjunk segíteni, aki hozzánk fordul."

A festés a helyszín kiválasztásával kezdődött. A festés témájával kapcsolatban egyetlen kikötése volt a programnak: olyan társadalmi problémáról szóljanak a falfestmények, amely a tanulóknak is valódi probléma. A Kakas tinédzser korú diákjai így jutottak a környezetvédelemre, vagyis a környezetre szerintük a környéken jobban kellene ügyelnie mindenkinek.
Ezt követte a teljes projekt megtervezése, majd a látványtervezés, illetve az átadási ceremónia kitalálása és a kommunikációs stratégia. A munka alatt folyamatosan zajlik a fotós- videós dokumentáció, amelynek eredményeképpen a munka végén rövidfilmek készültek a teljes munkafolyamatról. A köztérszínesítést követően a diákok oklevélben részesültek. A projekt végi visszajelzés pedig arról a munkáról szólt, amiben részt vállaltak. A visszajelzésben kiemelt hangsúlyt kaptak azok a készségek, amelyeket érdemes lenne fejleszteni, illetve ami a csapatmunka szempontjából a jövőben fontos lehet.
A 2010 októberében induló, minden kedden délután 3 és 5 óra között zajló órán a művészeti óra keretében a diákok csapatban, lépésről lépésre haladtak a festéshez vezető úton. A külön csoportok más más tevékenységekkel járultak hozzá a Pöttyös utca nevű metrómegálló kiszínesítéséhez.

Tanárok: Bakó Lehel, Dóczi- Vámos Gabriella, Polánszki Tamás, Szalánczy Dorottya

Diákok: Bán Zsófia, Csató Noémi, Dányi László, Gergely Tamás, Gyenes Zsófia, Horváth Marcell, Jonas Tilen, Kelemen Kinga, Kiss Vencel, Magyar Ajna, Mészáros András, Németh Domonkos, Szabó Eszter

Diákkoordinátor: Pfeffer Józsua

Művészeti vezető: Melka Gábor

SZÍNES VÁROS

Cím: 1015 Budapest, Toldy Ferenc u. 60.

www.szinesvaros.hu
All Rights Reserved.